Slaap lekker
Ik weet niet hoe het met jouw slaap gaat, maar ik slaap niet altijd optimaal.
Wel als ik yoga heb gedaan. Dus dikke tip nummer 1, ga yoga doen voordat je naar bed gaat!
En zo zijn er wel meer dingen die kunnen bijdragen aan beter slapen. Je kent ze vast. Maar…aan vele daarvan kleven ook weer nadelen. DUS, heeft mijn creatieve brein weer iets geniaals bedacht, waar ik veel van die nadelen heb getackeld.
- Je hoeft niets op je huid te smeren (Geen allergische reacties);
- Je hoeft geen pillen te slikken (Puur natuur is ook fijn);
- Je hoeft niets op je hoofd te leggen (Dat irriteert of valt eraf);
- Je hoeft geen thee te drinken (Zodat je niet ’s nachts naar de wc moet);
- Je hoeft geen yogales te volgen (Maar dat zou ik toch echt wel aanraden).
☆ HET SLAAP LEKKER ZAKJE
Handgemaakt met een originele Japanse stof, persoonlijk door mij gehaald in het plaatsje Takayama.
Leg hem op, onder of naast je kussen. Ben je de geur zat, leg je hem gewoon meters van je af.
Een binnenvulling met lavendel en hop. Een buitenhoes die wasbaar is en eenvoudig met klittenband vastzit.
Hoe leuk is dit!
Zoals een handvol mensen al een bestelling hebben geplaatst (bijv. als Sinterklaas cadeau) kun jij dat ook doen. Stuur me een bericht via veronique@velans.nl, zodat ik je kan laten zien welke stoffen nog beschikbaar zijn.
Welterusten!
Maak kennis met mijn stem
Je hebt op deze website al best wat kunnen lezen over mij en wat Velans voor je kan betekenen. Maar…past mijn manier van werken en stemgebruik wel bij jou? Ik laat je graag kennis maken met mijn stem door middel van een mindfulness oefening.
De komende 6 minuten zijn helemaal voor jou. Ik hoop dat het je helpt om de dag nog net wat meer ontspannen door te komen.
De mindfulness oefening die al jouw zintuigen aanspreekt, vind je hier.
Perfectionisme loslaten
Sorry, ik ga je geen standaard verhaal vertellen, want de oplossing om jouw perfectionisme los te laten weet ik niet.Wel heb ik een paar vragen voor je, die je gaan helpen om te ontdekken wat jouw perfectionisme wil zeggen of waar het voor staat.
Want perfectie nastreven kan een behoorlijke opgave zijn. En wanneer je voor jouw gevoel niet voldoet aan je eigen ideale plaatje, kan dat pijn doen. Waardoor je mogelijk andere (externe) controlehandelingen of -middelen nodig hebt, om je enigszins een goed of rustig te voelen. Dit is hoe bijvoorbeeld eetproblemen kunnen ontstaan.
Ik stop met kletsen, want kletsen helpt niet altijd. Jij mag nu gaan voelen wat onderstaande vragen met je doen.
Stel deze vragen eens aan jezelf
☆ Hoe ziet jouw perfectionisme er uit? Wil je overal perfect zijn, of slechts op een bepaald gebied. In je werk, thuis, in sociale situaties…..
☆ Waarom wil je het loslaten?
☆ Wat levert jouw perfectionisme je op?
☆ Wat kost het je?
☆ Wat gebeurt er of doe je als je niet voldoet aan jouw perfectionisme?
☆ Hoe voel jij jezelf zonder perfectionisme?
☆ Waaraan houd je vast?
☆ Wanneer is het genoeg?
☆ Misschien probeer jij in jouw ogen perfect te zijn/doen. Maar een ander kan iets heel anders ‘perfect’ vinden. Voor wie of wat ben jij perfectionistisch?
Dit is vast geen perfect stuk tekst, maar ik hoop dat ik je wel een beetje heb geholpen. Laat het me gerust weten:)
Stress is goed
Ja hoor, stress heeft van nature een hele goede functie. Namelijk zorgen dat je in actie kunt komen. Bij gevaar, maar ook om nieuwe dingen te leren heb je een bepaalde stress/prikkel nodig om daar te komen. Het zorgt ervoor dat we ons kunnen aanpassen, groeien en weerbaarder worden.
Maar! Deze prikkels moeten wel gepaard gaan met een gelijke hoeveelheid rust, zodat het lichaam en brein (zenuwstelsel) kan herstellen. Hoeveel stress iemand aankan en hoeveel rust iemand nodig heeft, dat is erg persoonlijk en afhankelijk van hoe je leven is ingericht.
Onbewuste en bewuste prikkels
Balans dus. En dat is waar in deze huidige tijd nog wat uitdagingen voor ons liggen. Prikkels liggen namelijk overal op de loer (wat heb jij bijvoorbeeld afgelopen minuut allemaal aan teksten en beelden gezien?).
Vaak kom ik mensen tegen die niet altijd doorhebben dat er sprake is van teveel druk, stress of prikkels. Bewustzijn van je lichamelijke (terugkerende) reacties en je eigen gedrag is een eerste stap om jezelf beter in balans te houden. Hoe leer je dat? Vanuit rust.
Hieronder een aantal tips om je verder te helpen op de ontdekkingstocht naar de balans.
Tips voor meer balans in je leven
☆ Zonder stress komen we niet verder. Teveel stress maakt ons ziek. Waar op de lijn zit jij?
☆ Twijfel je of je te druk bent, zorg dan dat je wat rustiger aan doet.
☆ Wanneer voelt je lichaam gespannen aan?
☆ Op welke vlakken push je jezelf veel?
☆ Zit je adem laag, traag bij je buik, of hoger, sneller bij je borst of keel?
☆ Op welk moment in jouw week kun je meer ruimte voor jezelf maken?
Onthoud, hoe meer rust je neemt, hoe meer je later ook weer in actie kunt komen.
Uit de stress en…ziek
Het gaat weer beter met je, de bron van stress is achter de rug, je kunt je eigen dingen weer gaan oppakken of je hebt vakantie.
Maar dan…word je ziek. Of gaat je lichaam in welke vorm dan ook protesteren. HELLUP!
Hoe dan? Dat lees je zo, maar eerst dit:
Stress kan in allerlei vormen langskomen en verschilt van persoon tot persoon hoe dit tot uiting komt. Ik noem bijvoorbeeld:
Dit geeft jou (onbewust) stress
☆ Je hebt zorgen rondom familieleden.
☆ Je levert veel fysieke activiteit.
☆ Je hebt een drukke tijd op het werk/studie.
☆ Je kampt met mentale problemen.
☆ Je krijgt of ziet een ongeluk.
☆ Je maakt een impactvolle reis.
Eetproblemen en ontstressen
Eetproblemen vallen hier ook onder. Je vraagt veel van je lichaam en mentaal sta je non-stop aan. Je zit in een overlevingsstand. Je voelt je waarschijnlijk in het algemeen niet goed, voelt niks, maar kent wellicht ook wel momenten dat je je euforisch en energiek voelt (ik heb ze ook allemaal zo ervaren)! Eigenlijk niet logisch en niet goed. Schijnbewegingen van je lichaam en hoofd. Bepaalde functies schakelen zich uit.
Op het moment dat je gaat herstellen, dat delen van stress wegvallen, kan het zijn dat je je eerst slechter gaat voelen. En dan denk je vast WHAT THE …. overkomt me nu! Eigenlijk is dit mooi, je lichaam geeft wat aan en daar kun je wat mee! Behalve negeren, doe dat maar niet.
Waarom zorgt stress eerst voor… nog meer stress?
1. Je lichaam komt uit een vecht/vlucht/bevries stand, dus wil weer ‘normaal’ gaan functioneren. Dat wat uitgeschakeld of onderdrukt was, komt nu naar boven. Zie het als uitrazen, loslaten, stoom afblazen.
2. Je hebt meer ruimte, rust in je lichaam en hoofd (voor jezelf), dus kunt beter opmerken wat je lichaam aangeeft en helderder denken.
Meer leren over de signalen van je lichaam en hoofd en herstellen van jouw eetproblemen, kijk dan even op www.voedingomtevoelen.nl/welkom voor het online programma dat ik als ervaringsdeskundige speciaal hiervoor ontworpen heb.